Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Σχολή Γονέων Δήμου Παλλήνης: Κοινή Λύπη ή Κατάθλιψη; Μάθετε να τα ξεχωρίζετε και να τα αντιμετωπίζετε

 Κοινή Λύπη ή Κατάθλιψη;

Μάθετε να τα ξεχωρίζετε και να τα αντιμετωπίζετε

Οι συνθήκες που ζει ο σύγχρονος άνθρωπος την καθημερινότητα του σήμερα, έχει οδηγήσει στην απώλεια πολλών και διαφόρων πραγμάτων και προσώπων, συγκριτικά με τον προηγούμενο τρόπο και ρυθμό ζωής. Όλα αυτά που θέλει να κάνει ο καθένας για τον εαυτό του ή για τους αγαπημένους του, όλους εκείνους που θα ήθελε να συναντήσει, να μιλήσει και να μοιραστεί αλλά δεν μπορεί, αποτελούν σημαντικές καθημερινές απώλειες. Η φυσιολογική αντίδραση του ανθρώπου μετά από μια απώλεια είναι να αισθανθεί «πεσμένη» διάθεση, λύπη ή έντονη θλίψη. Υπό αυτή την έννοια, η λύπη είναι ένα φυσιολογικό και υγιές σύμπτωμα της απώλειας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, και με προϋπόθεση την σταδιακή αλλαγή των δεδομένων του τρόπου και ρυθμού της καθημερινότητας, ο καθένας θα επιχειρήσει να ανακτήσει την συναισθηματική του ισορροπία και κανονικότητα. Με ατομική πρωτοβουλία και προσωπική προσπάθεια, θα πρέπει να επαναφέρει στην καθημερινότητα πρακτικές και συνήθειες που τον ευεργετούν, τον βοηθούν να νιώθει χαρά και αισιοδοξία. Μπορεί βεβαίως, σε αυτή την προσπάθεια να χρειαστεί την βοήθεια και την υποστήριξη από τους ανθρώπους του κύκλου του και τότε θα είναι απόλυτα θεμιτό και πρέπον να το πράξει. Έτσι θα ανακτηθεί η ποιότητα της καθημερινής ζωής και ο καθένας θα συνυπάρχει καλύτερα με τον εαυτό του και τους άλλους.

Τι είναι όμως η Κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη είναι κάτι παραπάνω από το να νιώθει κανείς για μερικές ημέρες λυπημένος. Και ενώ πολλοί θεωρούν ότι η κατάθλιψη είναι μια ασήμαντη ή μη πραγματική κατάσταση, στην πραγματικότητα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Αποτελεί μια από τις πιο συχνές ψυχικές διαταραχές, που επηρεάζει 1 στους 10 ανθρώπους στο φάσμα της ζωής τους και αποτελεί την κύρια αιτία αυτοκτονιών. Ο τρόπος που εκδηλώνεται η κατάθλιψη στα άτομα δεν είναι ποτέ ίδια (όπως δεν είναι και οι άνθρωποι). Εμφανίζεται σε άντρες και γυναίκες, σε οποιαδήποτε ηλικία. Έχει διαπιστωθεί όμως, ότι το ποσοστό εμφάνισης της κατάθλιψης στις γυναίκες είναι διπλάσιο από αυτό στους άνδρες και οφείλετε σε ψυχολογικούς, ορμονολογικούς, κοινωνικούς και νευροφυσιολογικούς λόγους.

Η Κατάθλιψη, πέραν της δυσάρεστης συναισθηματικής διάθεσης του ατόμου, συνοψίζεται σε μια κατάσταση παθολογικής θλίψης που συνοδεύεται από σημαντική μείωση του αισθήματος προσωπικής αξίας και από την επώδυνη συνείδηση της επιβράδυνσης των νοητικών, ψυχοκινητικών και οργανικών διαδικασιών.

Η κατάθλιψη έχει διάφορα συμπτώματα (συναισθηματικά ή σωματικά), που εμφανίζονται διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο αλλά που επηρεάζουν την καθημερινή λειτουργία όλων όσων νοσούν, τόσο στην εργασία όσο και στην οικογένεια. Στις σοβαρές περιπτώσεις φτάνει και στο σημείο απόσυρσης από κοινωνικές και διαπροσωπικές σχέσεις.

Παρότι το κύριο παράπονο των ατόμων με κατάθλιψη σχετίζεται με το οδυνηρό αίσθημα άγχους και θλίψης, τα συμπτώματα της κατάθλιψης περιλαμβάνουν συναισθήματα θλίψης και ανημποριάς, απώλειας ενδιαφέροντος και ευχαρίστησης για ότι έβρισκε ενδιαφέρον κανείς στο παρελθόν, απώλεια ενεργητικότητας, ενοχές κ.α..

Άλλοτε εμφανίζονται σωματικά συμπτώματα, που σχετίζονται με μείωση του μεταβολικού ρυθμού και την λειτουργία των ορμονών. Πιο συγκεκριμένα, αϋπνία, κόπωση, μειωμένη όρεξη, πονοκέφαλος, πόνος στον αυχένα, οσφυαλγία, μείωση της λίμπιντο, κ.α. εμφανίζονται συχνά και χρήσουν ιατρικής και ψυχολογικής εκτίμησης. Απαραίτητος κρίνεται ο αποκλεισμός σωματικής νόσου (π.χ. θυρεοειδισμός) που προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά της κατάθλιψης

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, όταν η χαμηλή διάθεση εμφανίζεται λόγω απωλειών, μεγάλων απαιτήσεων και συχνών δυσκολιών της ζωής, αυτό που χρειάζεται δεν είναι θεραπεία αλλά στήριξη, βοήθεια και κατανόηση από τους άλλους ανθρώπους και την κοινωνία. Αν όμως τα συμπτώματα είναι έντονα, εμφανίζονται συχνά και διαρκούν πολύ, πρέπει να απευθυνθεί κανείς σε ψυχίατρο ή ειδικό ψυχολόγο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, με την κατάλληλη υποστήριξη και θεραπεία, η κατάθλιψη μπορεί να θεραπευτεί πλήρως. Η αποτελεσματικότερη θεραπεία αποτελεί ο συνδυασμός φάρμακων με ψυχιατρική εποπτεία, ψυχοθεραπείας και κοινωνικής υποστήριξης.

Κατανοώντας τα συναισθήματά μας και ζητώντας υποστήριξη όποτε χρειαστεί, μπορούμε να ανακτήσουμε την παλιά αισιοδοξία και θετικότητα που υπήρχε πριν τις περιόδους των κρίσεων. Η Ψυχολογία είναι πολύ σημαντική στο μοντέρνο κόσμο επειδή βοηθά να κατανοήσουμε σε βάθος τον τρόπο που δουλεύει ο ανθρώπινος νους και επομένως να κατανοήσουμε την ανθρώπινη συμπεριφορά, τόσο σε υγιείς όσο και σε παθολογικές καταστάσεις, με τρόπο ώστε να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.


Κέντρο Ψυχολογικών Θεραπειών

Κωνσταντίνα Παπαδάκη

Ψυχολόγος, MSc, Ψυχοθεραπεύτρια

Ηρώων Πολυτεχνείου 15, Γέρακας

2110120347, 6979632273

Fb: Κέντρο Ψυχολογικών Θεραπειών

konstantinapapadaki@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου