Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

«Τι προσφέρει ο ψυχολόγος;»: Μια προσωπική ματιά


 «Τι προσφέρει ο ψυχολόγος;»: Μια προσωπική ματιά


Στο παρακάτω κείμενο αποτυπώνεται η εμπειρία της κ. Κ.Γ. όπως τη βίωσε και θέλησε να την εκφράσει στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την ψυχολόγο του Δήμου Παλλήνης, κ. Ελένη Κωνσταντίνου. 

Ο ψυχολόγος ανοίγει δρόμους…

Αποφάσεις για το επαγγελματικό μέλλον, οικονομικές δυσκολίες, ένας θάνατος, μία ανεργία, ένα διαζύγιο, καβγάδες με τον σύζυγο, προβλήματα με τα παιδιά… Προβλήματα που μοιάζουν στα μάτια μας ανυπέρβλητα… Ποιος μπορεί να μας βοηθήσει; Η δουλειά που κάνουμε με τον εαυτό μας, η λογική, η σύνεση, ο διαλογισμός, οι συζητήσεις με τους φίλους…

Είναι μία λύση. Αλλά δε «δουλεύει» σε όλα τα θέματα, ούτε σε όλους. Γι’ αυτό καλό είναι να σκεφτούμε να διαβούμε την πόρτα του ψυχολόγου. Όχι γιατί είμαστε «τρελοί», όπως θα ακούσουμε κάποιους να μας λένε, αλλά γιατί θέλουμε τη βοήθεια του ειδικού που θα μας «ξεκλειδώσει».

Ο ψυχολόγος δε δίνει έτοιμες λύσεις, δε θα σου δώσει μετά από κάθε συνεδρία το manual για να το ακολουθήσεις και να συναρμολογήσεις τα κομμάτια σου. Ο ψυχολόγος θα σε κάνει να μιλήσεις, να βγάλεις από μέσα σου ζητήματα που έχουν κατακάτσει χρόνια τώρα εκεί μέσα στην ψυχούλα σου και δε λένε να βγουν.

Μπορεί να έχουμε κάνει όλοι πολλές συζητήσεις με τους κολλητούς μας, αλλά τα βαθιά κρυμμένα ζητήματα δεν έχουν πολλές φορές βγει στην επιφάνεια.

Γι’ αυτό καθίστε αναπαυτικά στην καρέκλα απέναντι από τον επιστήμονα ψυχολόγο, ανοίξτε την καρδιά σας και μην κρύψετε τίποτα. Αλλιώς δε θα του αφήσετε ανοιχτό δρόμο για να δει το φως της ψυχής σας.

Όταν χρειάστηκε να επικοινωνήσω με την ψυχολόγο μου, ήταν μετά από την ανεργία μου που είχε γίνει με τον πιο άσχημο τρόπο. Μετά από 4-5 συνεδρίες, έχω καταλάβει ότι μόνο για την ανεργία δεν έχω πάει.

Υπάρχουν τόσα πολλά να συζητήσω, τόσα πολλά να μοιραστώ, τόσα πολλά να βγάλω από μέσα μου. Κι εκείνη απέναντί μου να ακούει και να λέει στοχευμένες κουβέντες που σε ξεκλειδώνουν, σε προβληματίζουν και φεύγεις γεμάτος τροφή για σκέψη. Τις περισσότερες έφυγα τρομερά προβληματισμένη, αλλά μέρα με τη μέρα και καταγράφοντας όλα όσα λέμε στις συνεδρίες νιώθω ότι πραγματικά πηγαίνω ένα βήμα παραπέρα. Νιώθω καλύτερα. Βέβαια μην περιμένετε θαύματα από τον ψυχολόγο. Θέλει πολύ προσωπική «δουλειά» με τον εαυτό μας.  

Ο ψυχολόγος δεν θα σου πει ποτέ να κάνεις το ένα ή το άλλο. Ο ψυχολόγος δεν είναι τεχνικός που θα φτιάξει τη βλάβη. Ο ψυχολόγος δεν είναι μάντης ταρώ που θα σου πει τι βλέπει στο μέλλον. Ο ψυχολόγος δεν είναι φιλενάδα που θα σε παρηγορήσει.

Ο ψυχολόγος θα βγάλει με τον πιο εύσχημο τρόπο όλα τα «προβληματικά» σημεία της ψυχής, θα σε κάνει να μιλήσεις για τον πόνο που αισθάνεσαι, θα σε κάνει να καταλάβεις ότι μπροστά σου δεν είναι ο μεγάλος τοίχος που βλέπεις και θα σε σταματήσει από το να θεωρείς ότι είσαι παντογνώστης.

Από την προσωπική μου εμπειρία, θα σας πω ότι η ψυχολόγος μου άγγιξε πολλά κακώς κείμενα, έβγαλε στην επιφάνεια όλα όσα προσπαθούσα να κρύψω ηθελημένα ή αθέλητα τόσα χρόνια. Με βοήθησε να δω ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα στη ζωή και ότι τον τοίχο μπροστά μου αν είναι μικρός μπορώ να τον σκαρφαλώσω, αν είναι πολύ μεγάλος μπορώ να τον αποφύγω στρίβοντας δεξιά ή αριστερά και να πάρω άλλον δρόμο.

Ο ψυχολόγος είναι εκεί για να σου ανοίξει τον δρόμο, όχι για να σου επιβάλει τη διαδρομή που θα ακολουθήσεις...

 

                                                                                                Κ.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου